1/1/14

El moviment zapatista de Chiapas fa 20 anys


http://www.324.cat/video/4837311/El-moviment-zapatista-de-Chiapas-fa-20-anys

324.Cat 01/01/2014

.
L'1 de gener de 1994, a l'estat mexicà de Chiapas, un grup de guerrillers indígenes irrompia a la ciutat de San Cristóbal de Las Casas encapçalats per un desconegut subcomandant Marcos, caracteritzat pel seu passamuntanyes negre, la seva pipa i la seva poètica. Després de 12 dies d'enfrontaments amb l'exèrcit i 300 morts, el president, Carlos Salinas de Gortari, va decretar un alto el foc que avui encara es manté, a falta d'un acord de pau. Els zapatistes es proclamaven portaveus dels indígenes mexicans, un poble sotmès a una pobresa extrema.

Poc després de l'inici de la revolta armada, van substituir els fusells per una campanya de comunicació global que va convèncer una gran part de l'esquerra mundial. Amb el pas dels anys, van ser assenyalats com els inspiradors del moviment mundial contra la globalització neoliberal.

Vint anys després, els índexs de pobresa de la població indígena no han disminuït i l'analfabetisme s'ha multiplicat. Les noves generacions de zapatistes miren cap a l'autogestió, la col·lectivitat i la recerca de suport internacional per mantenir un ideal que, tot i passar per clarobscurs els darrers anys, avui continua mirant cap endavant. Aquest 2014 comença amb una nova promesa per part del govern Peña Nieto, que assegura que té la voluntat de presentar una nova iniciativa de llei per desencallar l'estancament del diàleg amb els zapatistes.

Informació relacionada:


Vint anys de la revolta zapatista a Chiapas


-.-


http://www.tv3.cat/videos/1412209/Zapatistes-guanyadors-del-primer-assalt

TV3.Cat Crònica de la revolta zapatista a l'estat de Chiapas, Mèxic, des de l'u de gener fins el 20 de febrer, dia en que van començar les converses entre la guerrilla i el govern. S'inclouen imatges inèdites de l'entrada de l'EZLN (Ejército Zapatista de Liberación Nacional) a San Cristobal de las Casas i dels comunicats del subcomandant Marcos a la premsa. Al llarg de tot el reportatge s'inclouen fragments d'una entrevista a la capitana Maribel, la guerrillera que ha tingut segrestat el terratinent i ex governador de Chiapas, el general Absalon Castellanos.

-.-

No hay comentarios: