1/1/14

Vint anys de la revolta zapatista a Chiapas

L'EZLN va irrompre l'1 de gener del 1994 amb la Declaració de la Selva Lacandona i el subcomandant Marcos com a figura mediàtica i intel·lectual de referència

Foto: Ricardo Trabulsi

Avui fa vint anys de la revolta zapatista a Mèxic. L'1 de gener de 1994, el dia que entrava en vigor el Tractat de Lliure Comerç de Mèxic amb els Estats Units i Canadà, l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN) irrompia a la ciutat de San Cristóbal de Las Casas, a l'estat de Chiapas, dirigits pel subcomandant Marcos. Després d'un parell de setmanes de conflicte armat que va provocar uns tres-cents morts, el president mexicà Carlos Salinas de Gortari va decretar un alto-el-foc. El moviment zapatista es proclamava aleshores portaveu dels indígenes mexicans i emprenia un projecte de transformació política i social que va esdevenir una referència dels moviments altermundistes d'arreu del món.

Àudio original de la Declaració de la Selva Lacandona (1 de gener de 1994):


Apunt de Jordi Martí Font al seu bloc de +VilaWeb: Zapata, el dia que vam néixer

http://www.324.cat/video/4837311/El-moviment-zapatista-de-Chiapas-fa-20-anys

-.-

Zapatistes: guanyadors del primer assalt

   http://www.tv3.cat/videos/1412209/Zapatistes-guanyadors-del-primer-assalt


TV3.Cat Crònica de la revolta zapatista a l'estat de Chiapas, Mèxic, des de l'u de gener fins el 20 de febrer, dia en que van començar les converses entre la guerrilla i el govern. S'inclouen imatges inèdites de l'entrada de l'EZLN (Ejército Zapatista de Liberación Nacional) a San Cristobal de las Casas i dels comunicats del subcomandant Marcos a la premsa. Al llarg de tot el reportatge s'inclouen fragments d'una entrevista a la capitana Maribel, la guerrillera que ha tingut segrestat el terratinent i ex governador de Chiapas, el general Absalon Castellanos.

-.-

'Caminantes', un documental dirigit per Fernando León de Aranoa (2001) sobre l'alçament del moviment zapatista.

-.-

No hay comentarios: