1/2/15

Seminario Iguala y la violencia sistemática en México


Organizado por GRENS

Universitat Pompeu Fabra, Barcelona, Catalunya

La desaparición de 43 estudiantes es el último eslabón de la violencia en México en los últimos años. El caso llama la atención porque durante décadas ese país, una importante economía emergente, fue un referente de estabilidad política. La corrupción y el narcotráfico no alcanzan a explicar la complejidad de una situación en la que intervienen otros factores. Desde una perspectiva histórica y estructural se analizará Guerrero en relación con otros contextos de violencia (Chiapas, Michoacán, Chihuahua) y con el conjunto del sistema político mexicano.

En este seminario, Alfonso Colorado (UPF) reflexionará sobre estos temas. Presentarán el acto el profesor Enric Ucelay (del GRENS - Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies) y Sonia Arribas (del CEMS - Grup de Recerca en Moviments Socials).

El acto se celebrará el dia martes 3 de enero de 2015 a las 16:00 en la UPF Campus Ciutadella, Sala de graus Albert Calsamiglia (aula 40.035), Edificio Roger de Llúria. Más información en: grens@upf.edu o centre.moviments@upf.edu y en nuestra web http://grens.weebly.com

-.- 

“Volem denunciar la política de fer negoci amb els territoris de les comunitats indígenes”

Rostros del Despojo, una campanya per denunciar la política de fer negoci amb els territoris de les comunitats indígenes a Mèxic es va presentar recentment a Barcelona. Parlem amb Marina Domènech, membre de la campanya 

Presentació del documental al Centre Social de Sant. Heura Molina

César Rojo
La Directa 31/01/2015

Centre Social de Sants, sis de la tarda del passat 25 de gener. Es presenta Rostros del Despojo, documental que forma part de la campanya del mateix nom, per denunciar les agressions i la despulla que pateixen els pobles indígenes de Mèxic. Per saber en què consisteix la campanya, hem conversat amb Marina Domènech, membre d’Adhesiva, Espai de Trobada i Acció, col·lectiu que va organitzar la presentació del documental.

De què es tracta la campanya Rostros del Despojo? 

Rostros del Despojo és una àmplia campanya que busca visibilitzar, denunciar i lluitar contra la mercantilització dels territoris i recursos naturals dels pobles originaris mexicans per part del govern mexicà i d’inversors nacionals i internacionals que provoquen l'espoli, la paramilitarització, una extrema violència i el desplaçament forçat de comunitats senceres, entre altres efectes. Ja sigui per la producció d'agrocombustibles, la concessió i explotació de projectes miners, les preses, la reactivació de plans d’infraestructura del projecte Mesoamèrica i l’impacte de la reforma energètica com a excusa pel saqueig territorial.

Aquests rostres són malauradament diversos i es troben en diferents punts històrics i geogràfics de Mèxic. No obstant això, la campanya agafa tres casos paradigmàtics de violacions als drets humans en comunitats indígenes de Chiapas.

Pots explicar-nos breument aquests tres casos? 

El primer cas es tracta d’una acció paramilitar que, juntament amb funcionaris del govern de Chiapas, va ocasionar la Massacre de Viejo Velasco el 13 de novembre de 2006. La conseqüència va ser sis execucions extrajudicials, dues desaparicions forçades, i el desplaçament forçat de 36 persones: vint homes, vuit dones, cinc nens i tres nenes.

El segon cas s’emmarca a la comunitat de Banavil, simpatitzants del moviment Zapatista van ser agredides per integrants del Partit Revolucionari Institucional (PRI) amb la complicitat de les autoritats municipals. La conseqüència va ser la desaparició forçada d’una persona i el desplaçament forçat de quatre famílies que romanen en situació de vulnerabilitat des del 4 de desembre de 2011. El documental Rostros del Espojo, que hem presentat aquí, està centrat en el cas de la comunitat de Banavil.

El tercer cas ocorre a la comunitat en la comunitat de Sant Marcos Avilés, davant l’agressió de partidistes del Partido Verde de México (PVM), Partido Acción Nacional (PAN) i Partido Revolucionario Institucional (PRI) que juntament amb el govern municipal mantenen un atac sistemàtic a la construcció del projecte d’autonomia de les Bases de Suport de l’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (BAEZLN). La conseqüència es va donar el 9 de setembre de 2010, amb el resultat de 170 persones desplaçades de manera forçada: 50 dones, 43 homes i 77 entre nenes i nens. Actualment estan desplaçades de les seves terres laborables.

L’eix vertebrador d’aquests tres casos, i de molts altres, és la política de fer negoci amb els territoris de les comunitats indígenes a qualsevol preu: provocant violacions als drets humans, detencions il·legals, desaparicions i desplaçaments forçats.

Qui impulsen aquesta campanya i com està organitzada? 

Aquesta campanya neix de la coordinació de diversos centres, associacions i grups de defensa dels drets humans, tant de Mèxic, com de Catalunya, l'Estat Espanyol, Alemanya i EUA. Tots els grups tenen en comú la mirada sobre la defensa i promoció dels drets de les comunitats indígenes, els seus territoris i la preocupació sobre la criminalització, fustigació i persecució a les persones que lluiten contra la mercantilització del territori de els pobles indígenes.

Uns d’aquests col·lectius que impulsen la campanya Rostros del Despojo és el Centro de Derechos Humanos Fray Bartolomé de las Casas (Frayba), en Chiapas, i l'Adhesiva, Espai de Trobada i Acció, que es troba a Barcelona, és on participo jo personalment.

Una de les bases d’aquesta campanya és la visibilització a través de vídeos, amb una crida a organitzar xerrades i explicar els casos i la campanya arreu del món. També mitjançant les xarxes socials i rostrosdeldespojo.org per a donar a conèixer i fer seguiment a la campanya.

Un altre pilar de la campanya, també en clau participativa, és la petició de firma, dirigida a les autoritats mexicanes i chiapaneques, contra el desposseïment, i concretament amb les demandes d’aturar els desplaçaments forçats, reparar el dany a les persones afectades garantint la seva seguretat i integritat física i psicològica, realitzar una investigació imparcial amb l’objectiu de sancionar les persones responsables físicament i intel·lectualment de les violacions als drets humans, i finalment assegurar que aquestes violacions no es repetiran.

En particular, quina repercussió s’espera tenir amb el documental? 

L'objectiu és que el documental tingui una àmplia repercussió en l'àmbit internacional. Que des de diferents espais i ciutats del món es pugui fer difusió de l'esquema del govern mexicà de desposseir a les comunitats indígenes de terra i recursos naturals. És per això que des de la campanya, es demana que arreu es promogui el passi del documental i s’expliqui la campanya.

Com a Adhesiva vosaltres organitzeu tallers per col·laborar com observadores de drets humans en comunitats indígenes (zapatistes) que estan sent despullats del seu territori. Ens pots comentar una mica sobre aquests tallers?

Des de l’estiu passat l'Adhesiva organitza formacions per a persones que vulguin participar de les Brigades d’Observació Internacional de Drets Humans a Chiapas a través del Frayba. Aquests tallers duren un dissabte sencer i volen donar informació actualitzada de la situació social i política a Mèxic i Chiapas, així com ensenyar les funcions i objectius d'una observadora de drets humans. Les BRICOS (Brigadas Civiles de Observación) representen un espai civil a les comunitats amenaçades per mantenir l’esperança, la justícia i la dignitat. La presència d'Observadores de Drets Humans, ajuda a testificar possibles vulneracions a aquests, rebaixen el clima de tensió a les comunitats afectades i suposen també un mitjà de difusió de la situació de moltes comunitats indígenes a Chiapas.

-.-

Partidos políticos, democracia y transparencia

Marcos Roitman Rosenmann
La Jornada 01/02/2015

La relación entre partidos políticos y democracia parece unívoca. La existencia de muchos se entiende como síntoma de buen funcionamiento democrático. Desde su axioma se extrae la siguiente premisa. La democracia es un juego entre partidos, su objetivo, disputar cargos públicos para gestionar fondos y controlar las decisiones que orientan el proceso económico-social al interior del capitalismo. Esta definición minimalista del papel de los partidos políticos y la democracia, como procedimiento electoral para elegir gestores, ha ganado terreno frente a la concepción de los partidos políticos como constructores de alternativas y defensores de la democracia, en tanto práctica plural de control y ejercicio social del poder, desde los principios del bien común, la dignidad y ética.

No todos los partidos son democráticos. El político como servidor del Estado, al margen de valores éticos, ideologías y principios, se ha extendido. Una nueva generación reclama el traspaso de poderes y se proyecta como la élite política del recambio y la regeneración. Se definen como jóvenes dotados de cualidades hasta ahora desconocidas. Se consideran elegidos dado sus conocimientos ¿aristócratas del saber? Currículum brillante, doctorados en universidades privadas, políglotas, emprendedores, expertos en redes sociales y el mundo digital. Se autodenominan la generación de los mejor formados de la historia. El poder les pertenece, se trasforman en adalides de la lucha contra la corrupción y practican la política de la transparencia. La reclaman para desnudar las prácticas de los considerados políticos de la guerra fría.

Chul-Han, uno de los filósofos más creativos de este siglo, apunta en su ensayo, Psicopolítica. Neoliberalismo y nuevas técnicas de poder, cual es el significado de reclamar transparencia en el mundo actual: La reivindicación de la transparencia presupone la posición de un espectador que se escandaliza. No es la reivindicación de un ciudadano con iniciativa, sino la de un espectador pasivo. La participación tiene lugar en forma de reclamación y queja. La sociedad de la transparencia, que está poblada de espectadores y consumidores, funda una democracia de espectadores.

La sociedad de la transparencia no tiene ningún color. Los colores no se admiten como ideologías, sino como opiniones exentas de ideología, carentes de consecuencias. Por eso se puede cambiar de opinión sin problemas. Un día digo, digo, al día siguiente digo Diego, y al tercero, ni digo, ni Diego, sino Pedro.

Desde la democracia digital de consumo por Twitter y Facebook se habla de generaciones amortizadas y desechables. Bajo este contexto surgen partidos políticos que huyen de cualquier vínculo con las derechas o las izquierdas. Sus nombres son ambiguos y gelatinosos. Suelen referenciar actitudes alusivas al esfuerzo individual, suma de voluntades. Hay que ser positivos. En la mayoría de los casos son partidos atrápalo todo. En España, Ciudadanos, Podemos, Unión Progreso y Democracia. La experiencia se reproduce en la mayoría de países. Tienen un punto de unión: su obsesión por la transparencia.

Sin embargo, la transparencia sólo es posible en un espacio despolitizado. Por ello son la cara amable del neoliberalismo de segunda generación, sustituyen a los partidos socialdemócratas y de centroderecha. Nada que ver con la coalición griega de izquierda radical, cuyas siglas son Syriza. Nuevamente, Byung Chul Han, en su obra La sociedad de la transparencia, apunta acerca de su significado en el neoliberalismo: Las cosas se hacen transparentes cuando abandonan cualquier negatividad, cuando se alisan y allana, cuando se insertan sin resistencia en el torrente liso del capital, la comunicación y la información. Las acciones se tornan transparentes cuando se hacen operacionales, cuando se someten a los procesos de cálculos, dirección y control. (...) Las cosas se vuelven transparentes cuando se despojan de su singularidad y se expresan completamente en la dimensión del precio. El dinero, que todo lo hace comparable con todo, suprime cualquier rasgo de lo inconmensurable, cualquier singularidad de las cosas. La sociedad de la transparencia es un infierno de lo igual. (...) La transparencia estabiliza y acelera el sistema por el hecho de que elimina lo otro o lo extraño. Esta coacción sistémica convierte a la sociedad de la transparencia en una sociedad uniformada. En eso consiste su rasgo totalitario.

Así, la trasparencia de la cual hacen gala, nada dice de la democracia. En su reivindicación no reclaman hacer transparente cómo, quiénes y cuántos participan en el proceso de toma de decisiones, la construcción de la agenda y la designación de cargos. Sólo reclaman la transparencia del dinero. ¿Cuánto gana un político?, ¿cuál es su estado de cuenta bancario?, ¿qué propiedades posee?, ¿dónde vacaciona?, ¿qué compra? Sin duda ello es necesario, pero insuficiente y nada significativo. La transparencia del dinero no hace la democracia ni genera una sociedad más libre y participativa, simplemente explota lo visible hasta convertir la transparencia del capital en una realidad obscena. Su posible éxito puede minar el futuro de un proyecto democrático real, afincado en la participación, la mediación, el diálogo, la negociación y la representación. Negando el conflicto desaparecen las contradicciones. Démosle la bienvenida.

-.-