21/11/17

El primer día de octubre

#DOCUMENTAL | Ya están disponibles los subtítulos en castellano, inglés y francés de 'El primer día de octubre', un documental sobre el día de la votación del referéndum #1oct


Redacción: Bart Grugeon
Audiovisuals: Anmorsígol, Sarai Rua i Bart Grugeon


La 'Directa' con la 'Agència UO' estrena un documental que narra los hechos de la jornada del referéndum, con varios testigos a pie de calle y un recorrido por diferentes colegios electorales.

Noticia completa: https://directa.cat/primer-dia-doctubre

El primer dia d’octubre

La 'Directa' amb l''Agència UO' estrena un documental que narra els fets de la jornada del referèndum, amb diversos testimonis a peu de carrer i un recorregut per diferents col·legis electorals

 
Bart Grugeon / Sarai Rua / Anmorsígol
La Directa 14/11/2017

El documental El primer dia d’octubre, produït per l’equip de la Directa - Agència UO, narra la jornada del referèndum per l’autodeterminació des de la perspectiva de la societat civil i concretament del que va succeir a la ciutat de Barcelona. Testimonis a peu del carrer, persones matineres que protegeixen de nit el seu centre de votació, votants que han patit directament la violència policial i observadors internacionals que expressen la seva indignació per la vulneració de drets que han viscut en pròpia pell. És un retrat de moments diferents que es van viure al carrer: tant d’alegria i celebració, com d’indignació. Més enllà de les imatges de repressió que van inundar les xarxes, el documental tracta d'apropar-se a les motivacions de la gent que va decidir defensar el referèndum amb resistència no-violenta.

El relat comença a les quatre de la matinada a l’escola Concepció, a l’Eixample, on veïns acampen per evitar l’entrada de la policia, i relaten com van ser les preparacions durant les setmanes anteriors. Al moment de l’obertura de la seu electoral ja s’ha omplert la plaça del davant, on s'hi respira una clara expectació. Serà un dia llarg, amb nervis però també festiu, sota la pluja.

Poc després hi ha un gir en l’ambient: som testimoni de l’assalt a l’escola Ramon Llull per part de la policia nacional espanyola. Les imatges són dures i molt violentes. Membres de la mesa electoral expliquen com han viscut l’entrada de la policia a la cacera d'urnes i paperetes. També intervenen testimonis agredits per la policia nacional quan va disparar bales de goma als manifestants i observadors internacionals que no amaguen el seu rebuig.

Les càmeres també passen per l’Hospital de Mar a sentir les persones que han estat ingressades per les seves ferides de cops de porra a l’escola Mediterrània. Amb molta dignitat i encara en estat de xoc, descriuen les escenes de violència viscudes.

Al llarg del dia, ens aturem per diferents punts de votació als districtes de l’Eixample i Sant Martí, on recollim opinions i anècdotes al carrer. Són petites històries amb gent diversa que han participat en un procés defensat des de baix.

Amb la incorporació de fragments d’àudio amb declaracions de les autoritats, s'evidencia l’escletxa entre la realitat viscuda al carrer i la versió “oficial” dels fets. El primer dia d’Octubre vol apropar la celebració d'una jornada històrica amb testimonis directes.

El vídeo incorpora imatges de l'Agència UO, que es va crear per cobrir el referèndum arreu del territori. Hi van participar més de 80 persones de col·lectius, associacions, cooperatives i entitats, o a títol individual.

El primer dia d’Octubre acaba on va començar: a l’escola Concepció de l’Eixample. 

-.-

Sobre el 1 de Octubre puede ver también archivo de videos de la AgènciaUO:
https://agenciauo.org/category/videos

Información relacionada: 

Els 155 vídeos sobre la repressió policial l'1-O 

A pesar de las mentiras del ministro de Exteriores, Alfonso Dastis, tachando de "falsas" las imágenes sobre el abuso y violencia policial durante la jornada del 1-O, una página web hace una recopilación de más de 150 vídeos que demuestran la agresividad de la Guardia Civil y la Policía Nacional.

La página web, llamada Spanish Police, contiene más de 150 vídeos anónimos publicados en YouTube que muestran la represión policial de la Guardia Civil y la policía nacional durante el 1-O.

La página web, una iniciativa anónima, está siendo compartida por las redes sociales y por grupos de WhatsApp. La jornada del referéndum dejó más de 1000 heridos en todo el país. 

Lo podéis ver aquí. 

-.- 

No hay comentarios: